Benieuwd naar jouw Mechelse voorouders?

Misschien zaten er wel leden van de Grote Raad tussen of een hofdame van Margareta van Oostenrijk of ...? Kom het allemaal ontdekken in de leeszaal van het Stadsarchief! Hier volgt alvast een beknopt overzicht van de bronnen.

De voornaamste zijn de parochieregisters, de registers van de burgerlijke stand en de bevolkingsregisters.

Daarnaast zijn er nog talloze andere archiefreeksen en -stukken die een schat aan genealogische informatie bevatten. Bij het oud archief zijn dat vooral de registers van de weeskamer, die van de schepenbank, de wijkboeken en de belastingen op de huizen en de schoorstenen. In het modern archief geldt dit voor de rubrieken burgerlijke stand - bevolking, militaire zaken - burgerwacht en fiscaliteit. Vergeet ook niet eens een kijkje te nemen in het notarieel archief, dat van de Commissie voor Openbare Onderstand (bevatten bijvoorbeeld cijnsboeken met een schat aan genealogische informatie) en in het bestand Varia (word-document). Tot dit laatste bestand behoort onder meer een grote collectie doodsprentjes en doodsbrieven.

Uiterst dankbaar zijn de verschillende bronnenuitgaven en -bewerkingen. De belangrijkste zijn de indexeringen van de parochieregisters en de burgerlijke stand, het 'Genealogisch Repertorium van het Mechelse District', de reeks 'De Ware Vrienden van het Archief van Mechelen', de gezinsreconstructies en de grafschriften. Voor een laatste stand van zaken raadpleeg de rubrieken 'gerealiseerde projecten' en 'lopende projecten' op de site van De Ware Vrienden van het Archief. Je kunt op dezelfde site ook zoeken in een personendatabank via de rubriek 'Mechelen'.

Ook de Stedelijke Erfgoedbibliotheek is van belang. In de deelcollectie Mechelse Bibliotheek is er onder meer een uitgebreid onderdeel "Biografieën", raadpleegbaar op steekkaarten in de leeszaal. Deze deelcollectie omvat eveneens verschillende genealogische tijdschriften zoals Le Parchemin en Vlaamse Stam.

Voor sommige gegevens kun je terecht bij andere diensten en archieven (zie telkens bij de bronnen in kwestie). Klop zeker ook eens aan bij Familiekunde Vlaanderen Regio Mechelen vzw. Deze vereniging biedt hulp op maat via cursussen, studiedagen en nog veel meer. Ze beschikt eveneens over een rijke bibliotheek. Je vindt tevens een schat aan informatie op de algemene website van Familiekunde Vlaanderen en op hun website Familiegeschiedenis

Een andere handige website voor genealogen is Geneanet.

Bekijk ook eens deze presentatie over stamboomonderzoek in het Stadsarchief Mechelen.